Kada je vreme za zamenu stolarije?

Top 7 prednosti nove PVC stolarije
November 1, 2016
Prolećna PVC generalka
April 10, 2017

Prozori i vrata su deo našeg doma koji dolazi “u paketu” s kupovinom ili izgradnjom kuće ili stana.
Ipak, i prozori i vrata imaju svoj rok trajanja.
Naravno, nećete morati da menjate stolariju svake 3-4 godine ali postoji više signala koje nam govore da stari prozori i vrata nisu više u “top formi”.

 

 

PROMAJA

Ako u vaš dom zimi ulazi hladan vazduh  ili topli vazduh  tokom leta, vreme je da nešto preduzmete. Iako možda vaši stari prozori i vrata imaju onaj posebni rustični “fazon”, jeste li spremni  da zbog toga žrtvujete svoj komfor, a na kraju krajeva i račune za grejanje?

Možda vam se trenutno ne čini tako, ali i malo strujanje hladnog vazduha dugoročno može imati veliki uticaj na visinu vaših računa za grejanje ili hlađenje. Iako ovaj problem kratkoročno možete rešiti ispunjavanjem praznina između okvira prozora i zidova, dugoročno bi ipak trebali uzeti u obzir i opciju zamene kompletne stolarije novom, tehnološki naprednijom PVC stolarijom.

 

BOJA SE LJUŠTI I OTPADA

Po pravilu, prozor će početi prvo da se troši u donjem delu okvira. Ako se s vaših starih prozora ili vrata guli boja, a drvo je počelo da puca, rizikujete da u njih uđe vlaga i da drvo počne da trune.

Ovaj problem kratkoročno možete rešiti nanošenjem novog zaštitnog sloja boje i laka.

Ipak, postoji i drugo rešenje, koje ne zahteva velike akcije održavanja prozora i vrata svakih nekoliko godina – zamena stare stolarije novim PVC prozorima i vratima. PVC stolarija zahteva minimalan trud oko održavanja, a energetski je neuporedivo efikasnija od vaših starih prozora i vrata.

 

TEŠKO SE OTVARAJU, ZATVARAJU I ZAKLJUČAVAJU

Prozori koji se teško otvaraju i zatvaraju potencijani su rizik, pogotovo u vanrednim situacijama, kao što su elementarne nepogode (požar, poplava…). Osim toga, ako ne možete da zaključate prozore i vrata, rizikujete i ulazak nepozvanih gostiju u vaš dom.

Prozori i vrata treba da se otvaraju, zatvaraju i zaključavaju s lakoćom. Ako to kod vas nije slučaj, razmislite o zameni stolarije novom.

 

IZMEĐU STAKALA SE KONDENZUJE VLAGA

Prozori se obično sastoje od dva ili tri stakla između kojih se nalazi sloj vazduha, koji služi kao izolator. Ako primetite kondenzaciju između stakala, to je znak da vaši  prozori više nisu izoluju kako treba.

Nove generacije prozora sa niskoemisionim staklom (između stakala se nalazi gas argon, koji slabije provodi toplotu od vazduha),  povećavaju  izolaciona svojstva PVC prozora i vrata. Osim toga, niskoemisiono staklo omogućava zadržavanje toplote unutar prostorije i smanjuje toplotne gubitke i do 70% u odnosu na obična stakla.

 

RAČUNI ZA GREJANJE SU PRILIČNO VISOKI

Energetski neefikasni prozori i vrata dovode do velikih gubitaka energije, što se posebno oseti na visini računa za grejanje. Zamenom starih s novim, energetski efikasnim PVC prozorima i vratima, dugoročno ćete uštedeti. Zahvaljujući boljim izolacionim svojstvima, novi prozori i vrata smanjiće vaše račune za grejanje i nakon nekog vremena “sami sebe će otplatiti”.

 

PROZORI I VRATA VIŠE NISU TAKO LEPI “NA OKO”

I na kraju, ali ne najmanje važno, estetika.

Realno, ako su vaši prozori i vrata napukli, “pohabani” i ne izgledaju baš reprezentativno, možda je došlo vreme da ih zamenite. Novi prozori i vrata mogu vam pomoći da svakodnevnu prostoriju pretvorite u omiljenu prostoriju za boravak.